Hur funkar gymnasievalet?
Hur går gymnasievalet till egentligen? Det är en lite speciell process och det skiljer sig lite beroende på var i landet du bor. Här går vi igenom hela processen från början till slut.
När ska man söka till gymnasiet?
Du söker till Gymnasiet när du går i nian. Gymnasievalet öppnar i januari och stänger i februari i de flesta delarna av landet. Om du ångrar något av dina val och vill ändra dig så har du som tur är omvalsperioden april till maj. Efter första ansökan kommer du få reda på den preliminära antagningspoängen som är baserad på höstterminens betyg. Tänk på att många höjer sina betyg under vårterminen för att säkra sin plats. Besked om vart du kommit in får du i juli.
Hur ansöker man till gymnasiet?
Du ansöker genom din studie- och yrkesvägledare(syv) på skolan eller själv online. Du kommer då att få välja ut några program och skolor som du rangordnar utefter vart du helst vill komma in. Du kommer automatiskt bli erbjuden den utbildning som du rankat högst samt har betygen för att komma in på. Vem som kommer in på den utbildning du sökt avgörs av meritvärdet. Högst meritvärde hamnar först i kön och så vidare.
Så här gör du
- Undersök vilka skolor, program och inriktningar som intresserar dig.
- Rangordna dem efter vilken utbildning och skola du helst vill gå på.
- Ansök med din rangordning via din syv eller inloggning online.
- Skicka in din ansökan innan sista ansökningsdag. Det är runt den 15 februari. Du kan se alla datum här.
- Sedan får du ett preliminärt antagningsbesked. Detta innebär inte att du kommit in på skolan utan är bara preliminärt. Det baseras på de betyg du fått under höstterminen och meritvärdet kan ändras både för dig och för andra som sökt samma utbildning.
- Om du vill kan du ändra i dina val under omvalsperioden. Den pågår mellan april och maj. Även här skiljer sig datum beroende på vart i landet du är.
- Senast i början av juli kommer ditt antagningsbesked.
- Du måste svara på antagningsbeskedet innan ett visst datum.
- Vanligtvis pågår en reservantagning från augusti och ett par veckor in på läsåret.
Val av program och inriktning
När du ska välja program kan du börja med att fundera på vilka ämnen du gillar. I varje program finns inriktningar som ger dig möjlighet att utvecklas inom dina intressen. Du kan även tänka på om vill plugga vidare efter gymnasiet eller inte. Det finns yrkesprogram med målet att du ska kunna ta ett jobb baserat på din gymnasieutbildning. Det finns också högskoleförberedande program med fokus på att du ska kunna studera vidare.
Om du både är intresserad av att läsa vidare efter gymnasiet och vill kunna ha alternativet att jobba direkt kan du läsa ett yrkesprogram och lägga till grundläggande högskolebehörighet.
Val av gymnasium
Du ska både välja vad du vill läsa, alltså program och inriktning och dessutom vilken skola du ska söka till. Finns det program som du vill gå på skolan? Hur lång är resvägen? Passar arbetssätt och pedagogik dig? Det finns massor av saker som är bra att veta angående vilken skola du väljer. Vi har skrivit en guide till att välja gymnasium här.
Läs på om skolorna via deras hemsida, samt gå på gymnasiemässan och öppet hus. Vissa skolor erbjuder prova-på-dag om du vill känna hur det är att vara en elev på skolan. Du kan söka och filtrera fram AcadeMedias skolor i din stad på vår sida hitta skola, som finns här.
Byta Gymnasium
Om det trots allt blivit fel, om du börjat på skolan och känner att det inte är helt rätt så är det möjligt att byta gymnasium. Se till att tänka igenom ditt val ordentligt först för det kan innebära lite krångel att byta, speciellt om du redan läst några veckor in på programmet. Ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare först. Det kan du göra på Snackamedsyv.se. Sedan kan du få hjälp att byta skola eller program på Bytagymnasium.se.