×
 

RIG NIU LIU Idrottsutbildningar

I alla nationella gymnasieprogram läser man kursen “idrott och hälsa 1” som är 100 poäng, men om man vill ha mer idrott och en idrottsinriktad utbildning finns det tre olika alternativ, NIU, RIG och LIU. Med idrottsutbildningarna NIU (Nationellt godkänd Idrottsutbildning) och RIG (Riksidrottsgymnasium) kan du kombinera dina gymnasiestudier med en elitsatsning i sport.

Vad är en idrottsutbildning?

På en idrottsutbildning läser du ett nationellt gymnasieprogram där ett visst antal poäng består av idrottsinriktade kurser. Mängden poäng och antal kurser inom den valda idrotten varierar beroende på vilket alternativ du valt. På NIU samt RIG läses max 700 poäng inom idrottsinriktade kurser och på LIU läses minst 200 poäng.

Trots att en skola erbjuder idrottsutbildning så innebär det inte per automatik att det går att kombinera med alla skolans program. Det är därför viktigt att du kontrollerar med skolan att du kan kombinera det önskade programmet med din idrottssatsning. Riksidrottsförbundet har mer information om olika sorters idrottsutbildningar.

NIU - Nationellt godkänd Idrottsutbildning

NIU står för Nationellt godkänd Idrottsutbildning. Det är en utbildning som är godkänd på nationell nivå men som inte brukar ha riksintag. Du kan dock söka till en friskola oavsett var du bor i landet, alltså kan du söka till en friskola som har NIU också. Alla skolor som presenteras på Gymnasiekoll ägs av Academedia, alltså är de friskolor.

Vad gör man på en idrottsutbildning?

Beroende på vilken specialidrott du utövar, vilket program och vilken skola du väljer ser dagarna olika ut. Du tränar oftast tre till fem gånger i veckan. Du får också lära dig om kost och hälsa, kroppens funktion samt om idrottsrörelsen i samhället. Idrottskurserna är alltså både praktiska och teoretiska.

Ansökan till idrottsutbildning

Ansökan till NIU eller RIG sker i två steg. Dels måste du göra en ansökan till det nationella gymnasieprogrammet och dels måste du söka till idrotten. Antagning till idrotten sker genom tester och ett särskilt urval i samråd med idrottsförbundet. Antagningen sker oftast långt före ansökan till själva programmet, vanligt i december eller ännu tidigare.