×
 

Plugga vidare efter gymnasiet

Det finns många saker du kan göra efter gymnasiet! Du kan jobba, bli au-pair eller resa till exempel, En hel del väljer att plugga vidare efter gymnasiet. Om du väljer att läsa ett högskoleförberedande program är det ganska självklart att plugga vidare någon gång framöver.

Om du väljer att läsa ett högskoleförberedande program på gymnasiet behöver du vara beredd på att studierna inte tar slut efter studenten. Oavsett om du väljer att läsa på högskola, universitet eller yrkeshögskola, i Sverige eller någon annanstans i världen så står du inför flera år av studier på eftergymnasial nivå.

Studera efter studenten

Det finns många begrepp inom den akademiska världen som kan vara svårt att hålla koll på. Till exempel vilka sorters examen det finns, vad som är skillnaden mellan olika sorters skolor, och vad som krävs för olika yrken. Här kan du läsa om gymnasieexamen, yrkesexamen och olika sorters examen på högskolenivå.

Osäker på om du vill läsa vidare?

Om du inte vill plugga vidare efter gymnasiet eller om du är osäker kan du alltid få grundläggande behörighet via ett yrkesprogram. Då får du en yrkesexamen så att du kan börja jobba direkt efter gymnasiet men du får också möjlighet att söka till yrkeshögskola, ett universitet eller en högskola om du vill det. Antingen direkt efter gymnasiet eller senare i livet. På så sätt håller du alla dörrar öppna samtidigt som du inte binder upp dig på många års framtida studier.