Om du väljer att läsa ett högskoleförberedande program på gymnasiet behöver du vara beredd på att studierna inte tar slut efter studenten. Oavsett om du väljer att läsa på högskola, universitet eller yrkeshögskola, i Sverige eller någon annanstans i världen så står du inför flera år av studier på eftergymnasial nivå.
En del väljer att plugga vidare direkt efter gymnasiet men du kan också ta ett sabbatsår. Den senaste statistiken från Universitetskanslersämbetet är från hösten 2019. Då var det 28% av alla 19-åriga kvinnor i Sverige som sökte till högskola eller universitet och 20% av de 19-åriga männen. Alltså ungefär var fjärde till var femte person sökte direkt efter studenten. Hur många som sökte till yrkeshögskola finns tyvärr inte med i den statistiken. Totalt är det 44% av Sveriges befolkning mellan 25 och 64 år som har läst vidare efter gymnasieskolan. En större andel av den yngre delen av befolkningen har högre utbildning än den äldre enligt SCB.
Det finns många begrepp inom den akademiska världen som kan vara svårt att hålla koll på. Till exempel vilka sorters examen det finns, vad som är skillnaden mellan olika sorters skolor, och vad som krävs för olika yrken. Här kan du läsa om gymnasieexamen, yrkesexamen och olika sorters examen på högskolenivå.
Om du inte vill plugga vidare efter gymnasiet eller om du är osäker kan du alltid få grundläggande behörighet via ett yrkesprogram. Då får du en yrkesexamen så att du kan börja jobba direkt efter gymnasiet men du får också möjlighet att söka till yrkeshögskola, ett universitet eller en högskola om du vill det. Antingen direkt efter gymnasiet eller senare i livet. På så sätt håller du alla dörrar öppna samtidigt som du inte binder upp dig på många års framtida studier.