×
 

Så här väljer du gymnasium

I gymnasiet får du äntligen välja själv vad du vill plugga. Älskar du vetenskap, musik eller kanske datorspel? Vill du hänga med djur hela dagarna eller meka med bilar? Det finns massor med olika alternativ att välja mellan. Här hjälper vi dig börja!

Hur går gymnasievalet till?

Själva gymnasievalet sker när du går i nian, i januari och februari. Då väljer du flera skolor, program och inriktningar som du kan tänka dig att gå. Sedan rangordnar du dem enligt det du helst vill gå först och det du näst helst vill gå som nummer två, och så vidare. Du skickar in en ansökan antingen via en hemsida eller med hjälp av din syv. 

Den som har högst meritvärde (alla dina betyg omräknat till poäng) kommer in först på ett program och det finns ett begränsat antal platser i varje klass. I april får du veta ungefär hur du ligger till i förhållande till de andra som sökt samma utbildningar. Men du får ditt slutgiltiga antagningsbesked i juli samma år som du ska börja gymnasiet. 

Vad ska jag välja för gymnasium?

När du väljer vilka gymnasium du ska söka till måste du både välja skola, program och inriktning. Vissa skolor har också olika fördjupningar inom inriktningarna. Först kan det vara bra att veta vad som finns att välja på. 

18 gymnasieprogram

Börja med att läsa på om alla gymnasieprogram. Det finns 18 nationella program, 12 av dem är yrkesprogram och 6 är högskoleförberedande program. Yrkesprogrammen innehåller praktik och gör att du kan börja jobba direkt efter gymnasiet. De högskoleförberedande programmen är mer teoretiska och ger en bredare högskolebehörighet. Utöver de programmen finns det också 6 riksrekryterande program och 4 introduktionsprogram. 

Inriktningar på programmen

Inom varje program finns flera inriktningar. Varje program har några olika inriktningar att välja mellan, förutom vård- och omsorgsprogrammet. Det finns också fördjupningar inom programmens inriktningar. Vilket program, inriktning och fördjupning du väljer bestämmer vilka kurser du ska läsa. 

Vissa kurser läser alla på gymnasiet, till exempel matematik, engelska och svenska eller svenska som andraspråk. 

Hur vet jag vad jag vill läsa?

För att kunna välja måste du undersöka alla program och skolor noga. Det kan vara bra att göra en lista på vad som är viktigt för dig. Till exempel:

  • Ha kul och läsa ett intressant program
  • Behörighet efter gymnasiet
  • Skolmaten
  • Idrotten
  • Restid till skolan

Ha kul och läsa ett intressant program

Gymnasiet kan vara jätteroligt och om du läser något du gillar kommer det kännas lättare att plugga också. Om det viktigaste för dig är att din gymnasietid är rolig och intressant ska du såklart titta extra noga på programutbudet. Kom ihåg att du kan läsa ett yrkesprogram och ändå bli behörig till högskolan. 

Behörighet efter gymnasiet

Olika program ger olika behörighet. Om du redan vet att du vill läsa vidare efter gymnasiet och även vad du vill läsa efter gymnasiet ska du kontrollera vilken behörighet du får från de olika programmen. Om du inte vet helt säkert att du vill läsa efter gymnasiet kan det vara bättre att välja ett yrkesprogram och lägga till grundläggande behörighet. Du kan också läsa upp behörighet efter gymnasiet.

Skolmaten och idrotten

Vissa skolor har matsal och andra matkort. Vissa skolor har en idrottssal och andra skolor har idrott på olika platser under året. Det finns för- och nackdelar med alla varianter. Läs till exempel om matkort vs. matsal här. Fråga skolan du är intresserad av hur deras lösning ser ut. Det kan stå på deras hemsida annars får du se till att boka in ett öppet hus hos dem.

Restid till skolan

Ett ganska vanligt misstag är att inte prova resan till och från skolan innan skolstart. Tänk på att du ska åka till skolan nästan varje dag i tre år. Det kan bli tråkigt efter ett tag. Men om du kan tänka dig att åka en bit till skolan blir ju såklart valmöjligheterna fler. 

Öppet hus och gymnasiemässa

Under höstterminen håller de flesta gymnasieskolorna öppna hus. Gå gärna på så många som möjligt även om du bara är lite nyfiken på en del av skolorna du besöker. Stämningen på skolan blir tydlig under ett öppet hus och du kan känna efter om det passar dig eller inte. 

I stora städer hålls också gymnasiemässor under höstterminen. Där får alla skolor chans att visa upp sig och där kanske du upptäcker en skola du inte visste fanns. På mässor och öppna hus får du träffa elever som går på skolan och lärare som jobbar där. 

Det är verkligen en spännande tid som väntar, stort lycka till med ditt gymnasieval!