×

 

Vanliga frågor om gymnasiet och gymnasievalet

Vad betyder VVS?

VVS står för Värme, Ventilation och Sanitet. Det är alltså ett samlingsnamn för avlopp, vatten, kontroll av inomhusklimatet som värme och AC till exempel. Oftast räknas också system för gaser på sjukhus och industrier in i begreppet. Det finns också en inriktning inom VVS- och fastighetsprogrammet som heter VVS.

Vad kan man bli efter naturbruksprogrammet?

naturbruksprogrammet läser du om djur, natur och växter. Beroende på vilken inriktning du väljer kan du till exempel bli hästskötare, skogsmästare, lantbrukare, djurskyddsinspektör, etolog, naturguide, växtodlare, biodlare, skogsmaskinförare, trädgårdsarbetare, viltförvaltare, eller driva eget företag exempelvis som gårdsbutiksägare, hundtränare eller beridare. Vissa yrken behöver du talang eller lite extra studier efter skolan för att kunna jobba som.

Vad betyder APL?

APL står för Arbetsplatsförlagt lärande och innebär praktik på en arbetsplats. På en yrkesutbildning har du minst 15 veckors APL. Du kan också läsa som lärling och då går du minst halva tiden på en arbetsplats och resten i skolan.

Hur ändrar man sitt gymnasieval?

Du kan ändra ditt gymnasieval i omvalsperioden som brukar vara i april. Då loggar du in på din orts antagningsportal och ändrar där eller pratar med en Studie- och yrkesvägledare (SYV). Om du vill ändra i ditt gymnasieval efter omvalet kan du behöva göra ett byte. Läs mer om att byta gymnasium här.