×
 

Allt om Gymnasievalet

När du går i högstadiet börjar det bli dags att fundera på att göra ditt gymnasieval. Det kan kännas svårt att välja vad du ska läsa i tre år framåt. Lugn! Här finns all information du behöver för att göra ett välgrundat val.

Välj mellan 18 gymnasieprogram

Under ditt gymnasieval kommer du behöva välja både vilket program du vill läsa, vilken inriktning som passar dig och vilken gymnasieskola du ska gå på. Läs om de högskoleförberedande programmen här och om yrkesprogrammen här.

Datum för gymnasieval

Vilka exakta datum som gäller för gymnasievalet beror på var i landet du bor. I början eller mitten av januari öppnar gymnasievalet vanligtvis. Sedan har du ungefär en månad på dig att rada upp dina val av program, inriktning och skola.  I april får du ditt preliminära antagningsbesked, det kan ge dig en fingervisning om hur du ligger till utifrån dina betyg från höstterminen i förhållande till andra sökanden. Sedan sker ett omval. Då får du ändra i dina val om du vill. Det brukar vara under ungefär en månad. I början eller mitten av juli får du ditt slutgiltiga antagningsbesked och det ska du tacka ja eller nej till. Skolan börjar i augusti och en reservantagning sker de första veckorna. Läs mer om hur gymnasievalet går till här och mer exakta datum för din kommun här.

Antagningspoäng eller meritvärde

Vad som avgör ifall du kommer att bli antagen till din drömutbildning är något som heter meritvärde. Meritvärdet är det sammanlagda värdet av dina betyg omräknat till poäng. Räkna ut ditt meritvärde här. Skolorna publicerar varje år vilka meritvärden som utgjorde gränsen för att komma in på programmet under förra året, det kan ge en fingervisning om var gränsen kommer ligga på även kommande år. Det kan skilja sig rätt så mycket från år till år.

Vad som krävs för att komma in på en utbildning är inte bara ditt meritvärde jämfört med konkurrensen, det krävs också olika behörighet till gymnasiets olika program.

Att välja kurser

Det finns faktiskt ännu fler saker att ha i åtanke när du väljer gymnasium. Kanske vill du läsa en idrottsutbildning som NIU eller LIU? Kommer du vilja läsa ett språk? Kanske modersmål? Vissa utbildningar har moderna språk som obligatorisk kurs men du måste inte välja samma språk som du läser på högstadiet. Vill du läsa en utbildning med mycket praktik? Praktiken på gymnasiet heter APL, vad innebär det egentligen?

Ändra ditt gymnasieval

Du kan ändra ditt gymnasieval under omvalsperioden som brukar vara i april. Efter det kommer du behöva göra en sen ansökan om du vill göra ändringar. Du hamnar då sist i kön så därför är det viktigt att du lägger dina gymnasieval i rätt ordning från början. Läs mer om att byta gymnasium här.

Checklista från Skolverket

Skolverket har gjort en smidig checklista som kan vara bra att kontrollera innan ditt gymnasieval. Du hittar den här.

Skaffa koll

Ska du välja gymnasium? Aliyah tar reda på allt du behöver veta om själva gymnasievalet tillsammans med en studie- och yrkesvägledare. Hon passar även på att fråga några gymnasieelever vad de tyckte om sitt val.

 

Vilka program är populärast?

Såhär många elever gick på de nationella gymnasieprogrammen läsåret 2020/2021 enligt Skolverket.