×
 

International Baccalaureate Diploma

International Baccalaureate diploma är egentligen en tvåårig utbildning som finns i mer än 3000 skolor i världen. Utbildningen är högskoleförberedande och ges på engelska.

Gymnasiet på engelska i Sverige

International Baccalaureate diploma-prorgammet är ett internationellt högskoleförberedande program som är två år långt. Det finns på ca 3000 skolor runt om i världen och det förbereder dig på högre studier utomlands och i Sverige. Här i Sverige läggs ett förberedande år på innan den tvååriga utbildningen för att utbildningen ska motsvara ett vanligt gymnasieprogram.

International Baccalaureate Diploma

När du är klar med utbildningen får du en gymnasieexamen precis som när du läst ett vanligt gymnasieprogram. Du får också ett IB-dipoma efter att du klarat dina prov. Diplomet visar att du har riktigt bra kunskaper inom engelska språket och det är också många av de ledande universiteten i världen som anser att International Baccalaureate-programmet är bra och bevisar att du har höga akademiska kunskaper. Du kan läsa mer om programmet och organisationen bakom programmet på deras hemsida.

Kurser på IB-programmet

På programmet finns inga inriktningar, du väljer istället de ämnen som du tycker är intressanta. Tre kurser läser alla som går på IB-programmet: Theory of knowledge(TOK), Creativity, activity and service(CAS) och The extended essay som motsvarar gymnasiearbetet.

Den internationella läroplanen som börjar år 2 i Sverige innebär att du läser tre kurser på standard-nivå (Standard Level, 150 timmar) och 3-4 kurser på högre nivå (Higher level, 240 timmar och högre kunskapskrav). Programmet är uppbyggt på 6 ämnesgrupper som du får välja från. Du måste läsa ett ämne från varje grupp. Ämnesgrupperna är:

 1. Studies in language and literature
 2. Language acquisition
 3. Individuals and societies
 4. Sciences
 5. Mathematics
 6. The arts

Om du vill kan du välja bort ämnet ur den sista gruppen, The arts, och istället välja ett till ämne ur någon av de första fyra ämnesgrupperna.

Jordglob: International Baccalaureate

Yrken

 • Tolk
 • Journalist
 • Internationell samordnare
 • Lärare
 • Språkvetare
 • CFO