Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogam. Efter examen kan du arbeta inom hotell-, konferens- och turismnäringen.

Inriktningar på programmet

Hotell- och turismprogrammet har två inriktningar. Vad du kan jobba med efter studenten avgörs till viss del av vilken inriktning du väljer. Det här är de nationella inriktningarna som finns för programmet. Gymnasieskolan kan välja att lägga till andra kurser utöver detta som gör att utbildningen blir mer specificerad på ett visst område eller mer anpassad efter arbetsmarknaden.

Turism och resor HTTUR

Inom inriktningen turism och resor lär du dig om planering av resor, turistinformation och organisation av olika aktiviteter. Efter avklarad gymnasieutbildning kan du till exempel söka jobb som guide, reseplanerare eller på en resebyrå.

Hotell och konferens HTHOT

Inriktningen hotell och konferens handlar, som namnet antyder, om hotellarbete och konferensverksamhet. Du får lära dig om kundbemötande samt planering och genomförande av evenemang och möten. Förutom att jobba inom just hotell- eller konferensverksamhet kan du jobba med mässor, evenemang eller försäljning till exempel.

Personer på en mässa

Högskolebehörighet

Liksom på alla yrkesprogram är du efter dina studier behörig att studera på yrkeshögskolan, men du kan under din gymnasietid välja att läsa in den grundläggande behörigheten till högskola och universitet på Hotell- och turismprogrammet. Då behöver du välja några specifika kurser till ditt program. Det är oftast svenska 2 och 3 som du måste välja till på det här programmet. Läs mer om programmet på Skolverkets hemsida.

Gymnasium med Hotell- och turismprogrammet

Hotell- och turismprogrammet finns på ett flertal skolor i landet. Här kan du se några av dem:

Möjliga framtida yrken

• Turistinformatör