Elever bland böcker

Yrkesprogram på gymnasiet

Ett yrkesprogram leder till yrkesexamen. Då kan du börja jobba direkt efter gymnasiet. Du kan också studera vidare på yrkeshögskola. Vill du studera vidare på högskola eller universitet så går det också bra om du väljer att läsa de kurser som behövs för grundläggande behörighet.

Alla yrkesprogram

Alla yrkesprogram är:

• Hantverksprogrammet (HV)
  • Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)
  • Handels- och administrationsprogrammet (HA)
  • Hotell- och turismprogrammet (HT)
  • Fordons- och transportprogrammet (FT)
  • Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)
  • Industritekniska programmet (IN)
  • El- och energiprogrammet (EE)
  • VVS- och fastighetsprogrammet (VF)
  • Barn- och fritidsprogrammet (BF)
  • Vård- och omsorgsprogrammet (VO)
  • Naturbruksprogrammet (NB)

Det finns också specialutbildningar på vissa platser i Sverige. Sjöfartsutbildningen (SX), Flygteknikutbildningen (FX), Marinteknikutbildningen (MX), Tågteknikutbildningen (TX), Yrkesdansarutbildningen (YX) samt utbildningen Samiska näringar.

Högskolebehörighet på yrkesprogram

Ett yrkesprogram ska förbereda dig inför ett yrke och fortsatta yrkesstudier men du kan också få högskolebehörighet genom att läsa något av yrkesprogrammen. Du kommer då behöva välja att läsa några specifika kurser inom ramen för individuella val, programfördjupningar eller som utökad kurs.

Den andra kategorin av nationella gymnasieprogram i Sverige är Högskoleförberedande program, de ger dig en bredare högskolebehörighet.

Praktik på gymnasiet och lärlingsutbildningar

Alla yrkesprogram innehåller minst 15 veckors praktik. Vissa skolor har också lärlingsutbildningar vilket innebär att du har halva skoltiden på en arbetsplats. Som lärling kan du få 1000 kr i månaden utöver studiebidraget/barnbidraget. Läs mer om vem som får lärlingsbidraget på CSN:s hemsida. Läs allt om praktik och lärlingsutbildningar här.

Yrkesprogram på Gymnasiet

Header: Ett barn som håller händerna - fulla med färg - framför ansiktet

Barn- och fritidsprogrammet

På Barn- och fritidsprogrammet kan du lära dig om pedagogik, träning och fritidsaktiviteter.
Header: En sticksåg ligger bland brädor på golvet

Bygg- och anläggningsprogrammet

På Bygg- och anläggningsprogrammet kan du lära dig om byggnation, renovering, måleri och anläggning.

El- och energiprogrammet

På El- och energiprogrammet läser du om energiteknik, elteknik eller data och IT.

Fordons- och transportprogrammet

På Fordons- och transportprogrammet lär du dig om olika slags fordon och om att reparera och underhålla dem.

Handel och administration

På Handels- och administrationsprogrammet får du lära dig om ekonomi och entreprenörskap bland annat.
Elever på hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet har inriktningar inom frisör, florist, finsnickeri och övriga hantverk.

Hotell- och turismprogrammet

På Hotell- och turismprogrammet får du lära dig om service och bemötande.
Header: En person svetsar

Industritekniska programmet

Industritekniska programmet har inriktningar inom svetsteknik, processteknik, driftsäkerhet och underhåll samt produkt och maskinteknik.
Header: ett vetefält i solnedgång

Naturbruksprogrammet

Naturbruksprogrammet passar dig som vill jobba med djur, natur eller växter.
En servitör håller fram två tallrikar med mat

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig om att jobba i restaurang och med livsmedel.

VVS- och fastighetsprogrammet

På VVS- och fastighetsprogrammet får du lära dig om kyl- och värmesystem, VVS-system och fastighetsskötsel.

Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet handlar om att ta hand om människor och arbete inom sjukvården.