Header: Ett barn som håller händerna - fulla med färg - framför ansiktet

Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill jobba med barn och ungdomar eller med fritidsaktiviteter som träning eller liknande. Du förbereds också för högre studier inom de områdena på till exempel yrkeshögskola. Du kan också bli behörig till högskola och universitet.

Inriktningar på Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet har tre inriktningar. De skiljer sig ganska mycket från varandra eftersom det är ett brett program med många yrkesutgångar. Alla kurser som får erbjudas inom ramarna för programmet finns på Skolverkets hemsida. Men var noga med att också läsa programplanen på din valda skolas hemsida, eftersom fördjupningarna kan skilja sig mellan olika skolor.

Pedagogiskt arbete BFPED

Pedagogiskt arbete som inriktning inom gymnasieprogrammet handlar om barn och ungas utveckling och lärande. Den passar perfekt för dig som vill jobba som elevassistent eller barnskötare.

Socialt arbete BFSOC

Denna inriktning lär dig om sociala förhållanden och processer. Efter utbildningen kan du jobba med personer med funktionshinder eller inom bevakning till exempel.

Fritid och hälsa BFFRI

Inriktningen fritid och hälsa på gymnasiet handlar om fritid och friskvård. Här får du lära dig om människors hälsa och du kan jobba med hälsofrämjande arbete när du är klar. Till exempel med sport och träning eller på en fritidsanläggning.

Två personer tränar Yoga

Högskolebehörighet

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram men det finns väldigt många vägar att gå vidare efter studenten, både om du vill jobba direkt och om du är beredd att plugga några år till. Därför är det bra att det går att få grundläggande högskolebehörighet på programmet. Då behöver du kanske lägga till några kurser, beroende på hur kursplanen på just din skola ser ut. Det som brukar saknas på programmet för att du ska få högskolebehörighet är svenska 3 och engelska 6. Du kan lägga till dessa kurser som individuella val. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare om du är osäker. Det finns online på SnackaMedSYV.se.

Gymnasieskolor som har programmet

Du kan läsa barn och fritid på många skolor runt om i landet. Kontrollera bara så att din inriktning finns där du vill gå. Här kan du hitta en skola som passar dig:

Möjliga framtida yrken

• Barnskötare