På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig om bland annat hygien, kundbemötande och matlagning och servering.
När man tänker på restaurang- och livsmedelsprogrammet kanske man i första hand tänker på inriktningen kök och servering. Här får du lära dig allt om hur en restaurang fungerar, så att du i framtiden kan jobba som exempelvis kock.
På inriktningen bageri och konditori får du lära dig om de hantverksmässiga delarna av branschen.
Färskvaror, delikatesser och catering handlar om måltidens delar. Till exempel råvaror och dukning såväl som tillagning.
I motsats till vad vissa kanske tror går det alldeles utmärkt att läsa ett yrkesprogram och samtidigt få högskolebehörighet. De kurser som oftast fattas för att man ska bli behörig är svenska 2 och 3 samt engelska 6. De kan du lägga till i ditt program på de allra flesta skolor. Prata med din rektor eller studievägledare om du känner dig osäker.
Många gymnasieskolor med yrkesprogram erbjuder utbildningen men det är inte säkert att det går att läsa just din valda inriktning, så kontrollera det noga innan du väljer. Vissa skolor har också specialiserat sig på just detta program eftersom de är extra bra på branschen. Till exempel Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm. Här är några andra skolor som också finns i andra städer: