En servitör håller fram två tallrikar med mat

Restaurang- & livsmedels- programmet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram där du förbereds för att jobba inom restaurangbranschen.

Inriktningar på programmet

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig om bland annat hygien, kundbemötande och matlagning och servering.

Kök och servering RLKOK

När man tänker på restaurang- och livsmedelsprogrammet kanske man i första hand tänker på inriktningen kök och servering. Här får du lära dig allt om hur en restaurang fungerar, så att du i framtiden kan jobba som exempelvis kock.

Bageri och konditori RLBAG

På inriktningen bageri och konditori får du lära dig om de hantverksmässiga delarna av branschen.

Färskvaror, delikatesser och catering RLFAR

Färskvaror, delikatesser och catering handlar om måltidens delar. Till exempel råvaror och dukning såväl som tillagning.

En bartender mixar drinkar framför ett öppet kök

Högskolebehörighet på yrkesprogram

I motsats till vad vissa kanske tror går det alldeles utmärkt att läsa ett yrkesprogram och samtidigt få högskolebehörighet. De kurser som oftast fattas för att man ska bli behörig är svenska 2 och 3 samt engelska 6. De kan du lägga till i ditt program på de allra flesta skolor. Prata med din rektor eller studievägledare om du känner dig osäker.

Var finns restaurang- och livsmedelsprogrammet?

Många gymnasieskolor med yrkesprogram erbjuder utbildningen men det är inte säkert att det går att läsa just din valda inriktning, så kontrollera det noga innan du väljer. Vissa skolor har också specialiserat sig på just detta program eftersom de är extra bra på branschen. Till exempel Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm. Här är några andra skolor som också finns i andra städer:

Möjliga framtida yrken

  • Bartender
  • Barista
  • Bagare
  • Gastronom
  • Hovmästare
  • Kock
  • Konditor
  • Matinformatör
  • Pizzabagare
  • Servitör
  • Sommelier
  • Slaktare
  • Dietist