För- och nackdelar med Matkort och Mat på skolan

På grundskolan får du lunch i skolmatsalen. Men på gymnasiet finns det vissa skolor som erbjuder matkort istället. Vad är ett matkort och vad finns det för fördelar och nackdelar med matkort? Vi har frågat elever som haft både matkort och ätit i matsal vad de tyckte. 

Vad är matkort?

Ett matkort är ett kort laddat med pengar för att du som elev ska kunna gå ut på restauranger och äta lunch under skoldagen. Hur mycket pengar korten är fyllda bestämmer skolorna själv, det kan variera mellan 45-65 kronor per dag. Oftast bestämmer skolorna vilka restauranger de vill samarbeta med, beroende på vad som finns i närheten. 

Vanligt med matkort på gymnasiet 

Matkort blir vanligare på gymnasiet, allt fler skolor väljer det av flera anledningar. Det kan vara på grund av att skolan inte har plats för en matsal, eller för att skolan vill ge eleverna ett fritt val till maten. Det kan vara bra att fråga på öppna hus om skolan har matkort, matsal eller ett annat alternativ. 

Vad är bra och dåligt med matkort?

Det de flesta upplever att det som är bra med matkort är att man får en frihet att få välja vad man ska äta. Vilken dröm att äta på McDonalds varje dag, eller? Eleverna säger att till slut blir det tråkigt och snabbmatsmenyn innehåller inte alla näringsämnen människan behöver. Man lär sig rätt så snabbt att snabbmat inte är det bästa alternativet att äta varje dag.

Det är inte ovanligt att små grupper bildas tack vare matkort. En grupp från klassen bildas och bestämmer sig att gemensamt gå mot en restaurang. Då blir det svårt att lära känna andra personer i klassen om man hamnar i ett gäng. Men det kan vara skönt att ha friheten att bara få äta lunch själv, bara gå till den restaurangen man vill och få äta där det är lite lugnare - till skillnad mot en skolmatsal där det surrar högt av prat.

Vad är bra och dåligt med matsal?

Mat på skolan är oftast tillagad samma dag som den serveras, så den ska vara fräsch och varm när det är tid för lunch. En fördel med skollunchen är att du kan vara säker på att du får i dig allt du behöver för att orka med skoldagen. Å andra sidan serveras inte alltid någon av dina favoriträtter och då är det risk att du inte vill äta så mycket i alla fall. Då kan du bli trött och inte orka koncentrera dig hela dagen.

Även om alla har lite olika åsikter om skolmaten så är det lättare att åtgärda det genom berätta det för skolköket, sedan kan skolan säkerställa kvalitén på maten - i jämförelse med en snabbmatskedja. Skolmatsalar kan dock upplevas som en plats där det är högljutt och och trångt och det blir svårt att prata med kompisar eller slappna av. 

Går det att äta nyttigt med matkort?

Matkortet ger dig som elev frihet att välja själv vad du vill äta till lunch. Men med frihet kommer också ansvar. Att äta snabbmat varje dag är inte bra i längden även fast det kan kännas bekvämt att äta där man vet precis vad man får. Vissa hävdar att elever som får så mycket frihet bara äter lunch på snabbmatsrestauranger men det stämmer inte. De flesta elever tröttnar på snabbmaten ganska snart och det finns andra alternativ som sallad, soppa, sushi, husmanskost och pokébowls. Det betyder att det visst går att äta nyttigt med matkort. Bästa sättet är att undvika snabbmatsrestaurangerna för ett tag och prova något nytt. 

Vegetariska och veganska alternativ på matsedeln

Barn och ungdomar blir idag mer och mer medvetna om hur deras konsumentvanor påverkar samhället runt omkring dem. Och vissa väljer att äta vegetariskt eller veganskt ibland och några få väljer att helt utesluta kött från sina matvanor. Antingen av moraliska skäl, av hälsoskäl eller med tanke på miljön. De flesta skolorna runt om i Sverige erbjuder minst ett vegetariskt alternativ om dagen, vissa skolor väljer att ha en veckodag dedikerad för vegetarisk kost.

Inför gymnasievalet

Här på Gymnasiekoll hittar du svar på alla frågor om gymnasiet. Du kan också söka och filtrera på program och utbildningar.