Gymnasieantagningen öppnar!

Äntligen är det dags! Gymnasieantagningen öppnar idag (14 januari) i Stockholms län och i morgon den 15 januari öppnar antagningen för Blekinge, Gotland och Skåne län. Det betyder att du från och med nu kan gå in på gymnasieantagningen och börja välja gymnasium!

Datum för gymnasieantagningen

Alla län i Sverige har egna gymnasiantagningar. Vissa skolor har också egna antagningskanslier. Det innebär att alla också har olika datum för när gymnasieantagningen är öppen. Vissa län har redan öppnat sina antagningar, till exempel Gamlebygymnasiet i Kalmar, och Västra Götaland. De öppnade sina antagningar redan i december. 

Antagningen är öppen till februari

De flesta antagningskanslier har öppet för val tills början eller mitten på februari. Du kan kolla vilka datum som gäller för dig på vår sida med alla viktiga datum för gymnasievalet.

Vad ska man göra då?

Gymnasievalet går till så här: Du väljer några skolor, program och inriktningar som du kan tänka dig gå på och rangordar dem utifrån den du helst vill gå på först. Det gör du antingen hos din SYV på din skola eller så gör du det själv på ditt antagningskanslis hemsida. Du kan hitta alla antagningskansliers hemsidor här.

Men om man inte vet vad man ska välja då?

Bra! Det är viktigt att tänka till ordentligt innan du väljer gymnasieskola och program. Du kan läsa på om alla programmen här på gymnasiekoll eller så kan du följa med vår reporter Aliyah genom gymnasievalsdjungeln här. Om du har svårt att rangordna dina val är det helt ok, du kan flytta om i ordningen ända tills antagningen stänger. Dessutom har du en chans till på dig att flytta om, lägga till och ta bort val under omvalet som sker längre fram i vår.