×
 

Videobibliotek

Vår reporter Aliyah undersöker allt du behöver veta om ditt gymnasieval. Hon tar bland annat reda på hur man räknar ut sitt meritvärde, hur man kommer fram till vad man vill läsa och hur det egentligen är att börja på gymnasiet.

Avsnitt 1 - Att välja gymnasium

Ska du välja gymnasium? Aliyah tar reda på allt du behöver veta om själva gymnasievalet tillsammans med en studie- och yrkesvägledare. Hon passar även på att fråga några gymnasieelever vad de tyckte om sitt val.

Avsnitt 2 - Välja program

Hur ska man kunna veta vilket program som är bäst när det finns så många att välja på? Ska man välja efter sina intressen eller det dina kompisar tar? Aliyah har bjudit in en studie- och yrkesvägledare för att undersöka hur man bör tänka.

Avsnitt 3 - Öppet hus

Många skolor erbjuder öppna hus under gymnasievalet. Då får du chans att se lokalerna och prata med personal och elever. Ett bra sätt att ta reda på om just det programmet eller skolan passar dig. Aliyah testar på att gå på ett öppet hus.

Avsnitt 4 - Gymnasieansökan

Hur går själva gymnasieansökan till? Hur bestäms det vem som blir antagen? Aliyah träffar en studie- och yrkesvägledare för att ta reda på hur processen ser ut och hur man räknar ut sitt meritvärde.

Avsnitt 5 - Inför gymnasievalet

Vilket gymnasium ska man välja? Aliyah träffar flera gymnasieelever för att ta reda på vad som var viktigt för dem i deras gymnasieval.

Avsnitt 6 - Jobb efter studenten

Aliyah träffar Maria för att ta reda på hur man kommer fram till vad man vill jobba med efter studenten.

Avsnitt 7 - Praktik

Funderar du på att välja ett program där praktik ingår? Aliyah tar reda på vilka fördelar det finns.

Avsnitt 8 - Att börja på gymnasiet

Att börja i ettan på gymnasiet innebär för de flesta en ny klass, nya kompisar och nya ämnen. Aliyah träffar gymnasieelever för att ta reda på hur de tyckte det var att börja på gymnasiet. Häng med!

Avsnitt 9 - Att byta skola

I det sista avsnittet pratar Aliyah om vad som händer om det blir fel. Hon träffar två elever som bytt program och en som bytt skola. De berättar om hur det gick till och varför de bytte.