Ansökan under sommaren

Under sommarlovet får du ditt antagningsbesked till gymnasiet. Det är viktigt att du tackar ja eller nej innan sista svarsdag. Men vad händer om du inte kom in på det du ville? Och vad gör du om du hamnat som reserv? Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren om gymnasieansökan under sommaren.

Vad händer med min gymnasieansökan under sommaren?

Under sommarlovet får du ett slutgiltigt Under sommarlovet får du ett slutgiltigt antagningsbesked. Alla kommuner skickar ut antagningsbesked i slutet av juni till början på juli. Det måste du svara ja eller nej på inom en bestämd tidsperiod. Här kan du se vilka datum som gäller i din kommun. Om du har blivit antagen till ditt förstahandsval stryks de andra alternativen. Om du inte kommit in på ditt förstahandsval så kan du stå kvar som reserv samtidigt som du tackar ja till ett lägre prioriterat val. Ett tips är att svara i god tid så du inte missar att svara eller råkar ut för tekniskt problem.

Vad händer om jag ändrar något i min ansökan under sommaren?

Om du vill göra en ansökan eller ändra din ansökan efter sista datumet på omvalsperioden räknas detta som en sen ändring. En sen ändring innebär att du ställs sist i kön oavsett vilket meritvärde du har.

Vad händer om man inte svarar i tid? Blir man av med sin plats då?

Det beror på vilken kommun och vilket antagningskansli du tillhör. I vissa antagningskanslier måste du svara för att behålla din plats, i andra behåller du platsen oavsett om du svara eller inte. Det är viktigt att du tar reda på hur det fungerar där du söker. För att vara på den säkra sidan, svara på ditt antagningsbesked.

Om jag inte kom in på mitt förstahandsval, vad gör jag då?

Börja med att gå till den skolan och det programmet som du fått en plats på när terminen drar igång. Efter slutantagningen så startar reservantagningen. Då har du fortfarande chans att komma in på de val som har högre prioritering i din ansökan än det du blivit antagen på, förutsatt att du inte tackat nej till att stå kvar som reserv. Det kan hända att någon annan tackar nej till plats på den skolan och då kommer platsen erbjudas till en reserv. Se till att du har rätt kontaktinformation registrerad i din ansökan så att skolan eller antagningskansliet kan nå dig om en plats kan erbjudas.

Hur fungerar reservantagningen?

Står du som reserv på ett gymnasieprogram blir du kontaktad av skolan om de har en ledig plats att erbjuda. Reservantagningen pågår en bit in i höstterminen och de flesta skolor brukar ta över antagningen i september

Om jag inte valt ett program än, vad gör jag då?

Om du inte valt en utbildning eller blivit antagen till någon, ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare eller det antagningskansli som du tillhör. Om du är osäker på vilket antagningskansli du tillhör kan du kontrollera det på antagningskanslier.skr.se

Övrig info som är bra att ha under sommaren? 

  • Det är viktigt att du tar reda på när det är dags för upprop på den skola som du blivit antagen till. Information om uppropsdag kan skickas som brev till din hemadress eller på mail, stå skrivet i din ansökan eller på skolans hemsida. Skulle du bli sjuk eller av en annan anledning får förhinder att vara med på uppropet så är det mycket viktigt att du meddelar skolan det så att de vet att du vill ha kvar din plats.  
  • Kontrollera att du har rätt kontaktinformation registrerad i din ansökan. 
  • Svara i god tid på ditt antagningsbesked, det kan vara hög belastning på systemen vid sista datumet.