Preliminär antagning till gymnasiet

I april kommer det preliminära antagningsbeskedet ut till alla niondeklassare. Du kanske funderar på vad det är för något eller vad det innebär egentligen. 

Vad är en preliminär antagning till gymnasiet?

En preliminär antagning är inte en antagning på riktigt. Det är bara en indikation på hur du ligger till i antagningen. Den preliminära antagningen utgår ifrån dina betyg från höstterminen i nian. Betygen räknas om till ett meritvärde och du kan höja eller sänka ditt meritvärde innan det är dags för den riktiga antagningen i sommar. 

När får man sitt besked?

De allra flesta får sin preliminära antagning omkring den 15 april. Vissa kommuner skickar ut sina preliminära besked innan och vissa efter.

Kolla på vår sida med viktiga datum för att hitta din kommun.

Efter preliminär antagning är det omval

När det preliminära antagningsbeskedet kommit ut är det dags för omval. Du måste inte göra något med dina gymnasieval om du är nöjd med vilka du valt och ordningen på dem. Men om du vill kan du under omvalet flytta runt, lägga till och ta bort val. Omvalet pågår till mitten av maj ungefär.

- Mitt preliminära besked säger att jag kom in!

Grattis! Tyvärr betyder det inte att du kan räkna med att du blir antagen på riktigt när det slutgiltiga antagningsbeskedet kommer i sommar. Men det visar på att du har goda chanser att komma in på utbildningen du vill gå. 

- Mitt preliminära besked säger att jag inte kom in.

Kom du inte in på ditt förstahandsval? Lugn, du kan fortfarande höja ditt meritvärde (dina betyg) fram tills terminen är slut. Kanske har du redan höjt dig från höstterminens betyg? Det kan också vara så att någon annan som blivit preliminärt antagen till utbildningen flyttar ner den i sitt val och kommer in på ett annat val. Eller så var det inte dens förstahandsval och den höjer sitt betyg innan sommaren. Därför är det viktigt att du ändå lägger din absoluta drömutbildning först, oasvsett om du blivit preliminärt antagen eller inte.

- Om jag ångrar mig igen då?

Det är möjligt att ändra i dina val ända fram tills i mitten på maj när omvalet stänger. När den riktiga, slutgiltiga antagningen väl kommer i sommar kommer du att få tacka ja eller nej till din plats också. Sen sker en reservantagning ett par veckor in på terminen.

Tips inför omvalet

Lägg till så många val du bara kan! På så sätt riskerar du inte att stå utan gymnasieutbildning om antagningspoängen till dina val skulle bli högre än ditt meritvärde. Om du bara valt högskoleförberedande program kan det vara bra att lägga till ett par yrkesutbildningar också. Bland annat för att behörighetskraven är olika för olika sorters program. Kolla alla behörighetskrav till gymnasiet här