Öppet hus på gymnasiet är värt ett besök

Står du och väger mellan olika program, skolor och inriktningar? Har du för länge sen bestämt dig för vad och var du ska gå på gymnasiet? Oavsett är det faktiskt en bra idé att gå på skolornas öppna hus. Under omvalet är det många gymnasieskolor som bjuder in till öppet hus igen.

Varför ska jag gå på öppet hus?

På ett öppet hus kan du prata med lärare och elever och se hur lektionssalar och lokalerna ser ut. Du får chansen att känna på miljön, vandra runt i skolans lokaler och ställa frågor till dem som befinner sig på skolan allra mest. Finns det några särskilt intressanta kurser för individuellt val? Hur trivs eleverna på skolan? Hur många pluggar vidare efter studenten? Att gå på flera olika öppna hus ger dig även chansen att jämföra olika skolor. 

Vad du kan förvänta dig

Du kommer att få träffa lärarna och rektorn på skolan, de kommer presentera de olika programmen och hur de är uppbyggda. Du kommer också få träffa riktiga elever som redan går på skolan. På vissa skolor kanske du också får testa på utrustning eller höra en presentation från rektorn, kanske får du kolla in verkstäder och labbsalar eller så får du göra något annat coolt i skolans lokaler. 

Besök olika gymnasier

Även om gymnasieskolor har samma program och inriktningar finns det ofta andra skillnader. Genom att gå på olika skolors öppet hus kan du få upp ögonen för något helt nytt. Känn efter hur stämningen är när du träffar lärare och elever på de olika skolorna. Passa på att jämföra lokalerna mellan olika gymnasieskolor. Det viktigaste i ditt gymnasieval är att skolan känns som rätt plats för dig de kommande tre åren. 

Vem kan gå på öppet hus?

Det är olika när man börjar fundera på sitt gymnasieval. Redan i årskurs 7 och 8 kan du gå på öppet hus. Vanligast är kanske att man börjar gå besöka skolor i årskurs 9 när gymnasievalet närmar sig. Öppet hus finns för att du ska kunna känna efter om en skola eller ett program är rätt för dig. Du kan besöka en skola flera gånger och många skolor erbjuder flera tillfällen under året.