Checklista: så förbereder du dig inför gymnasievalet

Gymnasievalet kan kännas stort och det är därför bra att förbereda sig så väl som möjligt inför det. Här nedan listar vi lite tips som kan hjälpa dig på vägen mot ditt val.

1. Gör gymnasietestet

Ett bra första steg kan vara att göra vårt gymnasietest. Det är ett AI-baserat gymnasietest som kan se vilket program du skulle kunna trivas bäst på. Det är baserat på vad över 30 000 tidigare elever svarat på samma frågor och vilket program de nu går och trivs på.

 

2. Gymnasiemässa

Många städer anordnar gymnasiemässor varje år som du som niondeklassare får besöka. Det är ett bra tillfälle för dig som vill lära dig mer om flera skolor. Passa på att ta kontakt med skolan just du är intresserad av. Fråga om hur det är på skolan, vad man får lära sig på programmet du är intresserad av och fråga hur stämningen är.

3. Läs på om programmen

Många väljer vilket program och inriktning de vill gå innan de bestämmer skola och vissa gör tvärt om. Det spelar ingen roll vad du tycker är viktigast, program eller skola, men det är alltid bra att samla på sig information.

Har du en tanke om vad du vill göra efter du har tagit studenten, kanske vet du redan nu att du vill plugga vidare eller vill ha möjlighet till det. Eller är det ett specifikt yrke du siktar på. Då är en bra idé att prata med din SYV för att ta reda på vilka program som ger den högskolebehörighet eller yrkesbehörighet du behöver.

Att prata med din SYV är också en god idé för dig som är osäker på vad du ska välja.

4. Besök öppna hus

Öppna hus är bra tillfällen för dig att lära känna skolan du är intresserad av bättre. Passa på att ställa alla dina frågor och ta kontakt med de lärare och elever som står på öppna husen.

På öppet hus kan du också ta med vårdnadshavare eller en vän om du vill. Det kan kännas tryggt att ha någon med sig som man känner och som kan hjälpa en i sitt gymnasieval.

5. Elev för en dag / skuggning

Många skolor erbjuder också elev för en dag, eller så kallade skuggningar. Det är ett tillfälle där du oftast får besöka skolan under en helt vanlig skoldag och delta på någon lektion. Det är ett bra sätt för att bli ännu säkrare i sitt gymnasieval och verkligen få känna på hur det faktiskt är att gå på skolan.

6. Gör dig redo för ansökan

När du väl har bestämt dig eller åtminstone har ett hum om vad du vill söka till för skolor är det en god idé att titta på antagningsstatistiken för just din skola och program. Vilket meritvärde som tidigare behövts på det gymnasium du vill söka till hittar du lättast på din kommuns gymnasieantagningssida. Du kan också se all statistik om betyg på Skolverkets hemsida.

Här har vi även en meritvärderäknare som du kan använda för att räkna ut ditt meritvärde från dina betyg.

7. Rangordna dina val

När du sedan gör din ansökan behöver du också rangordna dina val. För att enklare visualisera dina alternativ kan du använda en prioriteringsmall. Då skriver du in saker som är viktigt för dig i kolumn A och sedan jämför program/skolor i de andra kolumnerna. När du är färdig summerar du antalet ja och nej för varje program. Här kan du ladda ner en prioriteringsmall som gör det enklare att välja rätt.

Och kom ihåg, efter den första ansökningsperioden kommer även ett omval där du har möjlighet att omprioritera dina val och ändra i din ansökan.