Elever på hantverksprogrammet

Hantverks- programmet

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram som förbereder dig inför jobb inom olika sorters hantverk. Du kan också få högskolebehörighet via alla praktiska program.

Inriktningar på hantversprogrammet

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram. Det innebär att du får en yrkesexamen när du tar studenten. Du kan också välja kurser så att du får högskolebehörighet ifall du vill plugga vidare efter gymnasiet. Det finns också många utbildningar på folkhögskola och yrkeshögskola som du är behörig att söka efter gymnasiet. Vad du kan jobba med efter hantverksprogrammet beror på vilken inriktning du läst.

Frisör HVFRI

De flesta som jobbar som frisör har gått denna utbildning med frisör som inriktning. Här får du lära dig allt om hår och hur det tas om hand och stylas.

Florist HVFLO

När du gått HV med florist som inriktning kan du jobba med blommor och växter av olika slag samt deras tekniska och estetiska egenskaper.

Textil design HVTEX

Inom inriktningen textil design får du lära dig om textil, dess konstruktion och tillverkning samt hantering av verktyg.

Finsnickeri HVFIN

Inom inriktningen finsnickeri lär du dig att hantera maskiner och verktyg som används inom finsnickeri för att skapa olika saker.

Övriga hantverk HVXXX

Inriktningen övriga hantverk innefattar olika sorters hantverk, till exempel Hår- och makeupstylist, Modestylist, Barberare, Låssmed, Sadelmakare eller Skomakare.

Om du vill läsa mer om kurserna och studiemålen kan du gå till Skolverkets hemsida här.

Kan ge högskolebehörighet

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram. Men du kan också få högskolebehörighet om du väljer vissa kurser.

En hår- och makeupstylist sminkar en modell

Skolor som har yrkesprogram

Du kan läsa hantverksprogrammet på många gymnasieskolor som erbjuder yrkesprogram. Hitta en skola nära dig här:

Möjliga framtida yrken

• Frisör