Allt du behöver veta om Gymnasiemässan
Gymnasiemässan är ett jättebra tillfälle att träffa många skolor på samma gång. Både digitala och fysiska mässor är bra att gå på för att vara säker på att man sett alla skolor.
Vad är en gymnasiemässa?
Gymnasiemässan är något som anordnas av din kommun varje år där alla som går i nian kan besöka flera skolor samtidigt. Du får chansen att lära känna skolorna genom att ställa frågor och kolla i kataloger och på filmer. Kanske upptäcker du en skola du inte visste fanns!
Hur går det till?
Vanligtvis sker mässorna i stora mässlokaler där varje skola har en monter och du kan gå runt som du vill. Mässan är en eller flera heldagar under september, oktober eller november.
I skolans monter har de samlat massor med info om sina utbildningar, profiler och lokaler. Till exempel kan det finnas kataloger som berättar om utbildningarna och visar hur det ser ut på skolan. Lärare och elever brukar stå i montrarna för att berätta mer.
Tips på frågor att ställa
- Vilka utbildningar har ni på skolan?
- Vilka språk kan man läsa?
- Hur ser skolans lokaler ut?
- Äter ni mat i matsal eller har ni matkort?
- Var har man idrott?
- Hur ser ett vanligt schema ut?
- Vad gör skolan unik?
- Finns det läxhjälp?
Våga fråga!
Inga frågor är dumma, det är inte meningen att du ska veta någonting om skolorna när du kommer till mässan. Lärarna och eleverna delar gärna med sig, det är därför de är där. Om du inte vill prata med en lärare kan det vara lättare att fråga en elev. De flesta skolor har elevambassadörer med sig på mässan, de vet hur det är att välja gymnasium och att gå på skolan.
Proffstipset:
En mässa innebär mycket intryck att ta in. Kolla med skolan om de kan ta kontakt med dig i efterhand så att ni kan prata i lugn och ro. Det är också bra att göra en intresseanmälan till de skolor du är intresserad av!
Förberedelser inför mässan
Du behöver inte veta någonting om skolorna innan du kommer till mässan. Men det kan vara bra att fråga dig själv vad du är intresserad av i förväg. Alltså inte vilket program du vill gå utan mer vad som är viktigt för dig i ditt val. Gillar du praktiska saker? Att skapa? Tycker du det är kul med experiment eller gillar du mer att läsa? Här finns fler tips när du ska välja gymnasium.
Om meritvärden och antagningsgränser
Meritvärdet är det sammanlagda betygsvärde som du får när du går ut nian. Du kan passa på att fråga skolan vilka meritvärden som är antagningsgräns när du är på mässan. Men kom ihåg att antagningsgränsen ändras från år till år. Det är inte en gräns för hur svår utbildningen är eller hur bra betyg man måste ha för att få börja utan det är bara det lägsta meritvärdet en elev hade förra året och kom in på utbildningen. Det beror alltså helt på vilka och hur många som söker till samma utbildning.