Byta gymnasium
Intervju med Annelie på BytaGymnasium.se
I värsta fall – om du börjar på gymnasiet och kommer fram till att du valt fel program eller skola, så är det möjligt att byta gymnasium. Vi har intervjuat Annelie på BytaGymnasium.se om hur ett byte kan gå till, vad man ska tänka på och vilka de vanligaste misstagen är när man väljer gymnasium.
Hej Annelie! Berätta lite om vem du är!
Hej! Jag heter Annelie och jag är rådgivare på tjänsten BytaGymnasium.se sedan 2018. Tjänsten hjälper elever hitta lediga platser på gymnasiet. Just nu finns vi i Stockholm, Göteborg, Kungsbacka, Malmö och Lund. Tjänsten hjälper elever att hitta lediga platser på AcadeMedias gymnasieskolor.
Hur byter man gymnasium?
Vi har en artikel på hemsidan om hur man gör för att byta gymnasium. Först tar vi reda på om det finns en ledig plats på den skola och det program som du skulle vilja byta till. Då kontaktar jag rektor eller SYV på den skola du är intresserad av. Vad som händer sedan skiljer sig åt beroende på vilken årskurs du går i. Om du precis börjat ettan på gymnasiet brukar ett byte gå ganska snabbt. Om du har läst ett tag på gymnasiet kommer skolan du vill byta till vilja kontrollera vad du har läst innan. Då vill de se din studieplan och jämföra den med studieplanen som de har. Du kan plocka ut din studieplan från Schoolsoft eller en annan skolplattform till exempel.
Om studieplanerna på skolorna stämmer någotsånär överens tittar skolan på hur det har gått för dig hittills i skolan. Sedan kan du få träffa rektorn på den nya skolan och kanske också mentor för din nya klass. En del skolor erbjuder en chans att få vara med en dag i skolan och prova. Om man sedan bestämmer sig för att byta gymnasium hjälper skolorna till med allt runtomkring.
När ska man byta gymnasium?
Ge din skola en ärlig chans först. Vissa byter skola bara för att sedan upptäcka att det är likadant på den andra skolan. Om du känner att klassen inte känns 100% bra kanske du ska känna efter lite till. Men om du blir helt säker på att du vill byta så är det bra om du gör det så snart som möjligt. Om du känner direkt att programmet är helt fel är det viktigare att byta snabbt. Om du vill byta skola men gå samma program kommer du troligtvis läsa ungefär samma ämnen, så då är det ingen brådska. Men om du vill byta program, till exempel om du vill byta från ett teoretiskt till ett yrkesprogram program, så är det risk att du missar de grundläggande praktiska momenten. Det lär man sig oftast i början på ett yrkesförberedande program.
Vilken är den vanligaste anledningen till att man vill byta?
Att man har valt helt fel program. Många som väljer natur inser hur svårt det är till exempel. En annan vanlig anledning är att programmet inte är vad man hade förväntat sig. Eller att man inte trivs. Den första tiden på gymnasiet är lite som en smekmånad där skolan styr mycket aktiviteter, men när vardagen börjar kan man känna att man inte hittar någon kompis. Vissa vill också byta för att de känner en brist på arbetsro eller inte trivs med sina kompisar.
Kan man byta gymnasium när som helst?
När det gäller byte av program måste du göra det relativt fort. De flesta skolorna säger nej till programbyte efter ett år. Om du vill gå samma program på en annan skola är det ingen direkt brådska.
Om du kommer på i februari eller mars att du vill byta kanske det är bättre att vänta till årskurs två. Det är för din skull eftersom det är svårt att visa på vilka kunskaper du har om du byter mitt i en kurs. Men det finns egentligen inget som säger att man inte kan byta när som helst. Min erfarenhet säger att skolorna ofta stänger sina intag senast jul första terminen.
Det är inte nödvändigtvis bättre att byta gymnasium vid jullovet än någon annan gång på året, förutom att det mentalt kan kännas bättre. Då kommer alla tillbaka från en ledighet istället för att du skulle hoppa in viken dag som helst. De flesta kurser på gymnasiet är 100 poäng, vilket innebär att de går över hela året, så att byta mellan årskurser är bättre. Känner man att ett byte är det enda alternativet så tycker jag att man ska göra det så fort som möjligt.
Vilka är de vanligaste frågorna och funderingarna som du får från elever som funderar på att byta gymnasium?
Jag får två frågor väldigt ofta:
Får man prova på en dag innan man bestämmer sig?
Jag tycker att det är en jättebra idé, men det är helt upp till skolan att bestämma. Du får fråga rektorn, men det är ingen rättighet att få prova på först.
Spelar det någon roll vad jag har för betyg?
Ja och nej, det beror bland annat på intaget på skolan. Men det är mottagande skola som bestämmer.
Är det svårt att byta gymnasium?
Det är inte svårt men det kräver lite ansträngning. Byter du till samma program brukar det gå ganska lätt men du får vara beredd på att det blir lite extra jobb för att ta igen det du missat. Skolan hjälper till med allt praktiskt, som busskort och CSN bland annat. Sedan kan det kännas lite läskigt att börja i en ny klass.
Hur ska man tänka när man väljer gymnasium?
Elever som har varit tveksamma på sitt val i efterhand säger oftast att de inte brydde sig så mycket. Det viktigaste är att du lägger ner tid på ditt gymnasieval. Försök också att fundera ett steg längre: kan jag se mig själv plugga 2-3 år till efter gymnasiet? Om inte så kanske du ska välja ett yrkesförberedande program. Har jag något drömyrke? Det händer ofta att man väljer samhällsprogrammet för att köpa sig lite tid, och det är inte fel om du är en potentiell akademiker. Vill du hellre börja jobba så fort som möjligt kanske du ska välja ett yrkesprogram. Alla yrkesprogram går att komplettera med grundläggande behörighet till högskola och universitet.
Om du vill läsa ett högskoleförberedande program måste du också hitta en skola, inriktning och en profil som passar. Det är jätteviktigt att gå på öppet hus.
Vilka är de vanligaste misstagen man gör när man väljer skola och program?
Väljer för få alternativ
Det absolut största misstaget är att man väljer för få alternativ eller att man bara väljer skolor där antagningsgränsen är högre än ditt meritvärde. Då riskerar du att stå helt utan gymnasieplats. Du behöver då göra ett så kallat sent omval och du hamnar då sist i kön till valt program. Självklart ska du satsa högt och söka i första hand till den skolan du vill gå på. Även om den skolan har en väldigt hög antagningsgräns. Sätt hellre upp 20 alternativ även om du kanske inte ens vill gå på de sista. Då har du i alla fall en plats.
Väljer samma som sina kompisar
Ett annat misstag är att det är lätt att välja samma som sina kompisar och inte tänka så mycket på vad en själv vill.
Man gör för lite research
Vissa vet för lite om programmet innan de väljer. Till exempel kan det vara en chock att börja på ett högskoleförberedande program och inse att du måste plugga ganska mycket varje dag.
Besöker inte skolan innan man väljer
Besök skolan innan du väljer! Ta reda på vad skolan erbjuder i form av matsal eller matkort, hur schemat ser ut, om det finns kurator eller specialpedagog till exempel.
Testar inte resvägen
Testa resvägen! Glöm inte att du ska resa till skolan fem dagar i veckan i tre år. En restid på 1,5 timme blir väldigt långt, speciellt på vintern.